Fotorubriek (foto´s: Cor de Vries)

Klik hier voor de volledige lijst met alle bezochte orgels tijdens de bustochten

Fotoverslag 17e Regionale Orgeldag

Voor de 17e keer organiseerde de Stichting Orgelpromotie Zuid-Holland West een Regionale Orgeldag. Op zaterdag 18 mei reed een touringcar van de Koninklijke Beuk ruim 60 deelnemers langs orgels in Valkenburg (ZH), Pijnacker en Delft. Het eerste concert, na de traditionele koffie met kruidkoek, was in de Hervormde Kerk te Valkenburg. Jaco van Leeuwen liet ons hier het gloednieuwe Nijsse-orgel horen in werken van Bach, Boëly, Whitlock en Jongen. Met de spectaculaire Toccata van laatstgenoemde componist als slotstuk, was de toon gezet voor deze dag!

   
   
   
   
   
 
   
Voor het tweede concert van deze dag ging de reis naar Pijnacker. In de Dorpskerk heeft Adriaan Hoek ons het Knipscheer / Kam & Van der Meulen-orgel laten horen in werken van Guy Bovet, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Cornelis de Wolf. Daarna was het tijd voor de lunch. Brasserie & Restaurant Brocante in Pijnacker heeft dit keurig voor ons verzorgd.

   
 
   
   
   
   
 
   
Voor het middag-programma waren we in de prachtige stad Delft. In de Maria van Jessekerk heeft Petra Veenswijk voor ons het schitterende Maarschalkerweerd-orgel bespeeld. Zij bracht ons in Franse sferen met composities van Pierné, Bonnet en Vierne.

   
   
   
   
   
   
   
Voor het laatste concert van deze dag waren we te gast in de Nieuwe Kerk van Delft. Bas de Vroome etaleerde ´zijn´ orgel hier voor ons in werken van Purcell, Bach, Haydn en Händel. Met de klanken van het onlangs gerestaureerde Bätz-orgel nog in ons hoofd werd de dag afgesloten met een borrel op één van de zonnige terrassen van de historische Beestenmarkt.

   
 
   
 
   
   

Fotoverslag 16e Regionale Orgeldag

Voor de 16e keer organiseerde de Stichting Orgelpromotie Zuid-Holland West een Regionale Orgeldag. Op zaterdag 26 mei reed een touringcar van de Koninklijke Beuk de deelnemers langs orgels in Rijswijk, Leidschendam en Wassenaar. Het eerste concert, na de traditionele koffie met kruidkoek, was in de Oude Kerk te Rijswijk (Reichner-orgel, 1786). Organist en vaste bespeler van dit prachtige orgel, Henny Heikens, gaf hier het concert voor ons. De grootse bewerking over ´Wie maar de goede God laat zorgen´ van Cornelis de Wolf was een imposant slot van dit eerste concert en een veelbelovende opmaat voor de rest van de dag.

 
   
 
   
   
   
We bezochten daarna de Sint-Bonifatiuskerk in Rijswijk met het Kam & Van der Meulen / J. Vermeulen-orgel. Gerard Legierse liet ons dit krachtige instrument horen met onder andere composities van Dupré en Alain. Daarna was het tijd voor de lunch. Ton´s muziekcafé in Rijswijk heeft dit keurig voor ons verzorgd.

   
 
   
 
   
   
Daarna was de Petrus en Pauluskerk in Leidschendam aan de beurt waar Aart de Kort het orgel van Pels & Van Leeuwen uit 1998 bespeelde. Fraaie niet zo vaak gespeelde muziek van o.a. Bossi, Karg-Elert en Bales zorgde hier voor een verassend concert in een prachtige ruimte.

   
   
 
   
   
Voor het slotconcert gingen we naar de Dorpskerk in Wassenaar waar de twee orgels (Hinsz, 1769 en koororgel Mutin, 1905) werden bespeeld door titularis Rijk Jansen. Hij koos voor muziek van Widor, Schumann en Rinck. De Variationen über ein Thema von Corelli van laatstgenoemde componist vormde een spectaculair slotakkoord van deze dag. Onder het genot van een hapje en drankje genoten we na op een terras in Wassenaar.

   
 
   
   
 
   
   
   

Fotoverslag 15e Regionale Orgeldag

Zaterdag 20 mei zijn we al weer voor de vijftiende keer met een touringcar van Koninklijke Beuk op orgelpad gegaan. We begonnen onze tocht in Bodegraven. In de Bethelkerk werden we na de koffie verwelkomt door Hans Pors die ons zijn Reil-orgel liet horen met werken van o.a. Johann Sebastian Bach en Albert de Klerk.

   
 
   
   
   
   
Het tweede orgel van deze dag was het Mitterreither-orgel in de Dorpskerk van Leiderdorp. Hans Vis vertelde ons hier het e.e.a. over de geschiedenis van kerk en orgel. De nog jonge organist Jan Pieter Lanooy bespeelde het orgel met composities van o.a. Sweelinck en Mozart. Na dit concert hebben we genoten van een heerlijke lunch bij restaurant De Hollandsche Tuyn tegenover de Dorpskerk van Leiderdorp.

   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
Daarna ging de tocht naar Warmond waar we het gerestaureerde Lohman-orgel gingen beluisteren in de PKN-kerk. Hans de Jong speelde een passend programma met o.a. werken van Johann Christian Leberecht Kittel.

   
 
   
 
   
   
   
Het laatste orgel van deze dag was het grote van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee. Organist Sjaak van Duijn heeft het instrument laten "fluisteren, zingen en bulderen" in muziek van Bach en Vierne. Een fantastische afsluiting van een zeer muzikale dag! Onder het genot van een hapje en een drankje konden we napraten op het terras van De Beslagkom, gelegen aan de Zwaaikom in Katwijk aan Zee.

 
   
   
   

Fotoverslag 14e Regionale Orgeldag

Op zaterdag 21 mei zijn we weer met een volle luxe touringcar van de firma Beuk uit Noordwijk op orgeltocht geweest in onze regio. Ditmaal werden er plaatsen bezocht in het Groene Hart. Het eerste orgel dat bezocht werd was in ´De Korenaar´ van Hazerswoude. Na de gebruikelijke koffie en koek werd het concert verzorgd door Jan Verschuren met o.a. werk van Felix Mendelssohn Bartholdy en Jan Nieland.

 
   
   
   
Het tweede orgel van deze dag was het beroemde VARA-theaterorgel dat een plaats heeft gekregen in het Floragebouw van Boskoop. Na een interessante introductie door Henk Wagenaar van Nederlandse Orgel Federatie werd het orgel vol passie bespeeld door Patrick Hopper. Hij liet alle mogelijke klankkleuren passeren in bewerkingen van marsen, samba´s en wereldberoemde melodieën. Aansluitend genoten alle deelnemers van een heerlijke lunch achter in de theaterzaal van het Floragebouw.

   
   
   
   
   
   
Vervolgens ging de reis naar Alphen aan den Rijn waar we het Hess-orgel in de Oudshoornse Kerk beluisterden. Muziek van Sweelinck, Bach en Mozart werden door de organist van de kerk, Ad Hesseling, fijnzinnig en muzikaal vertolkt in deze zeer sfeervolle ruimte.

   
   
 
   
   
   
Tot slot waren we te gast bij Simon Stelling die ons ´zijn´ Steinmeyer-orgel liet horen in de Adventskerk van Alphen aan den Rijn. Op het programma stond het Carnaval des animaux van Saint-Saëns in een bewerking voor orgel door de concertgever zelf. Met alle dierengeluiden nog in ons achterhoofd besloten we de dag op een terras aan de Rijn met een heerlijke borrel en hapjes.

   
   
 
   

Fotoverslag 13e regionale orgeldag

Op zaterdag 30 mei zijn we de 13e regionale bustocht gestart in de Hervormde kerk van Zandvoort. In de bus was geen plek meer onbezet wat wel aantoont dat deze bustocht nog steeds in een behoefte voorziet bij orgelminnend Nederland.
Na aankomst in de kerk van Zandvoort was er eerst de gebruikelijke koffie met koek waarna gastheer en organist Willem Jan Cevaal e.e.a. vertelde over ´zijn´ Knipscheerorgel. Hierna speelde hij een programma met werken van Nederlandse componisten. Het slotstuk, de variaties over ´Ontwaak, gij die slaapt´ van Klaas Bolt, was een feest der herkenning waarin het orgel in al zijn schoonheid te horen was.

 
   
 
   
 
   
De volgende kerk die we bezochten was de St. Bavokerk van Heemstede. Gonny van der Maten bespeelde voor ons het van den Brink-orgel. Op het programma een Sonate van Carl Philipp Emanuel Bach en een Sonata van de voor de meeste van de bezoekers onbekende componist Franz Xaver Schnizer.

 
   
 
   
 
   
Hierna was het tijd voor de lunch. Dat was ditmaal uitstekend verzorgd door restaurant Stempels in Haarlem. Het programma werd vervolgens voortgezet in de op loopafstand gelegen Waalse kerk van Haarlem. Junko Sakakibara verzorgde daar voor ons het concert met werken van de Grigny, Sweelinck en Bach.

 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
Het laatste orgel dat we met een bezoek vereerden was het instrument van Adema in de St. Josephkerk te Haarlem. Gemma Coebergh had voor ons een Frans-romantisch programma gemaakt wat geopend werd met Choral I van Franck. Daarna hoorden we werken van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk, beide werkzaam geweest als organist in deze kerk. De dag werd afgesloten met een gezellige nazit, wederom bij restaurant Stempels. Met een hapje en een drankje werd nog even nagepraat over deze zeer geslaagde en muzikale dag.

 
   
 
   
 
   
 
   
Foto-impressie 12e Regionale Orgelbustocht 17 mei 2014

Hartebrugkerk Leiden
Een volledig met orgelliefhebbers gevulde touringcar bracht ons ook dit jaar weer op vier bijzonder mooie orgellocaties in onze streek. Als eerste bezochten we de Hartebrugkerk van Leiden. In deze kerk beluisterden we het Maarschalkerweerdorgel uit 1877, op zeer muzikale en uitbundige wijze bespeeld door de titularis van deze kerk, Jan Verschuren. Composities van Mendelssohn, Gigout en Widor brachten ons direct in de juiste stemming, de toon was gezet!

 
   
 
   
 
   
 
   

Grote Kerk Rijnsburg

Vervolgens brachten we een bezoek aan de Grote Kerk van Rijnsburg. Hier staat een orgel dat van oorsprong dateert uit 1974. In dat jaar is het instrument door Jac. van der Linden gebouwd / samengesteld. In 2011 heeft de firma Adema groot onderhoud verricht aan dit orgel waardoor het nu een wat Frans-romantische inslag heeft gekregen. Hoewel het orgel in een kerkruimte staat met zeer slechte akoestiek, was een kennismaking met dit bijzondere instrument zeker de moeite waard! Het Franse karakter van het orgel konden we beluisteren in muziek van Franck en Vierne, vakkundig ten gehore gebracht door Rijk Jansen, organist van de Dorpskerk te Wassenaar.

 
   
 
   
 
   

Vredeskerk Katwijk aan Zee

De derde locatie die op het programma stond voor deze dag was de Vredeskerk in Katwijk. In het nog niet zo lang geleden gebouwde zalencomplex naast de kerk hebben we eerst genoten van een goede lunch. Vervolgens trakteerde Rob van Efferink, organist van deze kerk, ons op een zeer gevarieerd programma. Muziek van Neufville en Buxtehude is het orgel op het lijf geschreven. Het publiek ging echter pas echt op het puntje van hun stoel zitten toen er muziek van Takle, Tours en Weaver uit de oude Bätz tevoorschijn kwam. Ook dat is dus blijkbaar goed mogelijk hier, en Rob van Efferink weet hoe hij dat brengen moet: Met veel enthousiasme!

 
   
 
   
 
   
 
   

R.K. Sint Jeroenskerk Noordwijk
Tot slot brengt de touringcar van Koninklijke Beuk Noordwijk ons bij de laatste kerk die we vandaag bezoeken, de R.K. Sint Jeroenskerk te Noordwijk. Deze kerk beschikt sinds kort over twee orgels van Maarschalkerweerd. Beide historisch zeer interessante instrumenten werden aan ons gepresenteerd door Jaco van Leeuwen, organist van de Oude Jeroenskerk in Noordwijk. Op het koororgel klonk Engelse muziek van Healy Willan, op het hoofdorgel klonk Franse muziek van Widor, Langlais en Dupré. De zeer mystieke klanken die het hoofdorgel in zich heeft kwamen o.a. tot uiting in de Méditation van Langlais. Het Ave Maris Stella van Dupré toonde afsluitend de enorme kracht van dit orgel. Mede door het zeer overtuigende spel van Jaco van Leeuwen waren de bezoekers na afloop erg onder de indruk van zoveel muzikale orgelrijkdom in deze kathedraal-klinkende kerk. Onder het genot van een hapje en een drankje werd door de deelnemers nog even nagepraat, vol met indrukken over wat gehoord en gezien is. De altijd weer gezellige borrel werd ditmaal gehouden in één van de zalen naast de R.K. kerk van Noordwijk.

 
   
 
   
 
   
 
   


Foto-impressie 11de Regionale Orgelbustocht 25 mei 2013


 
Aankomst van de deelnemers bij de Dorpskerk van Zoeterwoude-Dorp.   Harry Lichtendonk, lid van orgelcommissie Zoeterwoude, heet de groep welkom. Naast hem organist Erik van Bruggen.

 
Onder het genot van koffie en cake horen de deelnemers van Harry Lichtendonk hoe het van Dam-orgel in Zoeterwoude is terecht gekomen.   Vervolgens horen we alle klankkleuren van het van Dam-orgel voorbijkomen in een registerdemonstratie door organist Erik van Bruggen, m.m.v. Harry Lichtendonk die e.e.a. toelicht.

 
Het van Dam-orgel in de Dorpskerk van Zoeterwoude-Dorp.   Organist Erik van Bruggen achter de speeltafel van het orgel in Zoeterwoude-Dorp.

 
De tweede kerk die we bezoeken is de Oude kerk van Scheveningen.   In het koorgedeelte van de kerk beluisteren we daar als eerste het Gerstenhouwer-koororgel uit 1791.

 
Links op de foto Jaap Roosendaal, penningmeester van de Stichting Orgelpromotie Zuid-Holland-west. Ook de organisatie van deze bustocht was grotendeels in zijn handen.

  Organist Bert den Hertog bespeelt voor ons de beide orgels in de Oude kerk van Scheveningen, hier het koororgel.
 
Ook het hoofdorgel in de Oude kerk van Scheveningen kan rekenen op een aandachtig gehoor.   De deelnemers genieten van de uitstekend verzorgde lunch in Scheveningen.

 
Vervolgens bezoeken we als derde kerk de Nieuwe Badkapel in Scheveningen.   Helaas is het van Dam-orgel in de Nieuwe Badkapel ingepakt wegens werkzaamheden aan het kerkgebouw maar het concert is er niet minder om.

 
Organist Bert Mooiman is onze gastheer in de Nieuwe Badkapel.   De deelnemers luisteren naar een korte inleiding over kerk en orgel door Bert Mooiman.

 
Organist Bert Mooiman vertelt de bezoekers dat er naast het van Dam-orgel nog meer moois in de kerk te vinden is.   Uit het nalatenschap van organist Jaap Hillen uit Breda heeft de Badkapel namelijk een monumentaal drukwind-harmonium in bruikleen.

 
Bert Mooiman demonstreert voor ons het harmonium in een Scherzetto van Louis Vierne.   Na afloop van het concert in de Badkapel is er volop belangstelling voor een boek en een Cd die ons te koop worden aangeboden.

 
En dan weer snel naar de bus voor ons laatste orgel van deze dag.

  In Wassenaar zijn we te gast in de Goede Herderkerk.
 
Rien Calis, organist van de Goede Herderkerk in Wassenaar vertelt ons iets over de kerk en het onlangs ingebruikgenomen Elbertse-orgel.

  Organist Jan Verschuren verzorgt voor ons het concert met werken van o.a. Gigout en Duruflé.

 
De deelnemers genieten van de klanken van het Elbertse-orgel in Wassenaar, vaardig bespeeld door Jan Verschuren.

  Sommige deelnemers zitten zich wellicht ook al een beetje te verheugen op de afsluitende en altijd gezellige borrel, een traditie die ook echt bij deze bustocht is gaan horen….

 
Het Elbertse-orgel in de Goede Herderkerk van Wassenaar.  
 
© Copyright Orgelzhwest.nl - Sitemap - Design en website door: Web Revolutions