Vredeskerk - Katwijk aan Zee

Algemene informatie:

Op 2 juni 1764 ontvangt Johann Heinrich Hartmann Bätz de opdracht een orgel te maken voor de eerste Doopsgezinde Kerk in Nederland te Utrecht. Na de oplevering in augustus 1765, wordt het instrument in 1773 in een nieuw gebouw geplaatst en door Bätz voorzien van een tweede klavier. Een kleine honderd jaar later wordt het orgel gekocht door de Hervormde Kerk te Katwijk en geplaatst in de Oude Kerk aan de boulevard.
Omdat dit gebouw in 1886 niet meer als kerk wordt gebruikt, wordt het orgel verkocht aan de Gereformeerde Kerk. Sinds dat jaar prijkt het Bätz-orgel in de Vredeskerk. Een gebouw dat in 1905 zijn huidige vorm krijgt en is ontworpen door architect H.J. Jesse.
Doordat er vernieuwingsdrang ontstaat in de jaren dertig van de 20ste eeuw, worden er medio 1933 romantische stemmen toegevoegd en een pneumatische tractuur aangebracht. Tot het jaar 1978 heeft het instrument in deze hoedanigheid gefunctioneerd.
Bij het toenmalige besluit om het kerkgebouw te renoveren, werd tevens besloten om ook het orgel terug te brengen naar de originele staat. Door een samenloop van omstandigheden worden door de organist, koster en recensent van de plaatselijke krant de originele klavieren en pedaal aangetroffen in de kelder van het Gemeentehuis te Katwijk aan Zee. Hierdoor werd de weg geopend voor plaatsing op de lijst van monumentale orgels van Monumentenzorg. Orgelmaker A.H. de Graaf te Leusden ontvangt in 1979 de opdracht het orgel terug te brengen naar toestand van 1765/1773. Door de opgedane landelijke ervaring inzake toevoeging van een vrij pedaal, wordt besloten om achter de hoofdkas een pedaalkas aan te brengen met drie registers. Klaas Bolt was de adviseur namens Monumentenzorg. Namens de kerk was dat organist Rob van Efferink. Omdat de gelden ontbraken voor het register Fagot, werd deze toevoeging uitgesteld tot 1988. De Bätzcommissie Vredeskerk had na 5 jaar organisatie orgelconcerten voldoende geld in kas om dit register te bekostigen, waarna orgelmaker De Graaf dit register toegevoegd heeft. Sinds 2008 is dit instrument in onderhoud bij Elbertse Orgelmakers te Soest. In de periode 2011-2012 is er groot onderhoud uitgevoerd.

Dispositie:

Pedaal (C-c¹) Hoofdwerk (C-d³) Onderpositief (C-d³)
Subbas 16' Prestant 8' I-II Holpijp 8'
Octaaf 8' Roerfluit 8' Roerfluit 4'
Fagot 16' Octaaf 8' Gemshoorn 2'
Octaaf 4' Flageolet 1'
Koppels: Mixtuur III-VI B/D
Pedaal - Hoofdwerk Sexquialter II B/D
Manuaalkoppel B/D Trompet 8' B/D
Tremulant over gehele werk    

 


Praktische informatie:

Organisatie: Bätzcommissie Katwijk aan Zee
Contactpersoon: Rob van Efferink (071-4023977/ 06 51398391)
Organist: Rob van Efferink (robvanefferink.nl) (r.b.b.vanefferink@kpnplanet.nl)

Secretariaat Bätzcommissie:

rene.van.duyvenbode@gmail.com
Website: www.batzorgel/blogspot
Adres kerk: Baljuwplein 1

Concerten

Zomerserie op dinsdagavond en najaarsconcerten op vrijdagavond.
Aanvang 20.15 uur
Entree €7,50 (t/m 14 jaar en het kerstconcert gratis toegang)

16 juli Minne Veldman
23 juli Dirk Out
30 juli Wim Magré & Wilbert Magré
6 augustus Everhard Zwart
13 augustus Vincent de Vries
20 augustus Gert van Hoef
27 augustus Gerben Budding
4 oktober Wybe Kooijmans
15 november André van Vliet m.m.v. solisten.
13 december Rob van Efferink (Kerstzang)

 
© Copyright Orgelzhwest.nl - Sitemap - Design en website door: Web Revolutions