Waalse Kerk - Leiden

Algemene informatie:

De Leidse Waalse Kerk aan de Breestraat is een uniek orgel rijk. In 1746 werd de bouw van een éénklaviers orgel opgedragen aan de Leidse orgelmaker Gerard Steevens. De Waalse gemeente kerkte toen in de Vrouwe- of Franse kerk. Steevens zag echter geen kans het project tot een goed einde te brengen. Zijn Leidse collega Pieter Assendelft voltooide het instrument in de periode 1748-1750, waarbij hij het tot een tweeklaviers orgel uitbreidde.
In 1819 werd het instrument overgeplaatst naar zijn huidige locatie. In 1845, 1890 en 1911 vonden wijzigingen plaats. Op basis van een rapport van Klaas Bolt uit 1967 voerde Flentrop Orgelbouw in 1986-1987 een restauratie uit waarbij de dispositie en de stemtoonhoogte van 1750 werden hersteld; tevens werd een windvoorziening met spaanbalgen aangebracht. Om financiële redenen moesten toen de bestaande onderbouw van het orgel en het schilderwerk, beide uit 1911, worden gehandhaafd.
De kerkrestauratie van 2013-2014 bood de gelegenheid om alsnog de oorspronkelijke kleurstelling van de orgelkast ­na uitgebreid kleurenonderzoek­ in ere te herstellen en, op basis van een 18e-eeuwse afbeelding, een bij de allure van het orgelfront passende onderbouw aan te brengen. Daarbij is tevens groot onderhoud aan het orgel uitgevoerd, zijn de balgen van een mogelijkheid tot voetbediening voorzien, is de intonatie geretoucheerd op basis van een lagere winddruk (60 in plaats van 71 mm) en is het orgel middentoons gestemd.
De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw onder advies van Peter van Dijk, die daarbij terzijde werd gestaan door Erik van Bruggen (organist van de Waalse Kerk).

Dispositie:

Hoofdwerk: Bovenwerk:
Prestant 16' Prestant 8'
Prestant 8' Holpijp 8'
Octaaf 4' Quintadeen 8' 8'
Quint 3' Octaaf 4'
Octaaf 2' Fluit 4'
Tertiaan 1 3/5' Gemshoorn 2'
Cornet III sterk (discant) Sifflet 1'
Mixtuur III sterk Sexquialter II sterk (discant)
Scherp III-IV sterk Vox Humana 8'
Trompet 8' (gedeeld) Tremulant
Pedaal:
Aangehangen aan Hoofdwerk
 
Koppelingen:
Manuaalkoppel
Speelhulpen:
Twee afsluiters

 


Praktische informatie:

Organisatie: Commission des orgues de l´Eglise Réformée Wallonne de Leyde
Contactpersoon: Arie Vletter (06-53650240)
Website: http://muziekindewaalsekerk.2ya.com/
Email: muziekindewaalsekerk@outlook.com
Organist: Erik van Bruggen
Adres kerk: Breestraat 62

Concerten

De Waalse kerk heeft geen plannen voor een concertserie in 2021.
Mocht er spontaan toch iets georganiseerd worden dan vermelden zij dat op de website: http://muziekindewaalsekerk.2ya.com

 
© Copyright Orgelzhwest.nl - Sitemap - Design en website door: Web Revolutions